26 آبان، روز جهانی یادبود قربانیان سوانح ترافیکی
تاریخ ایجاد خبر : 1403/9/6
شماره خبر : 3956
26 آبان، روز جهانی یادبود قربانیان سوانح ترافیکی

به گزارش خبرنگار آژانس خبری سونیوز روز 28 آبان ماه همزمان با 3 نوامبر روز جهانی همدردی و یادبود قربانیان حوادث جاده ای است. هدف از نام گذاری این روز حساس کردن افکار عمومی در خصوص آمار تصادفات جاده ای است.متاسفانه با آمار بالای تصادفات در کشور ما ،لزوم آگاهی بخشی در زمینه ایمنی ،کاربردی ترین روش برای کاهش این تصادفات است.
این حرکت برای اولین بار در سال 1395 در اروپا شروع شدو در سال 2005 سازمان ملل این روز را به رسمیت شناخت و از این زمان در کشورهای سراسر دنیا از جمله ایران برگزار می شود هدف این بزرگداشت ، موظف کردن کشورها به کاهش 50%کشته شدگان تصادفات تا سال 2020 است این در حالیست که تعداد قربانیان حوادث جاده ای در کشور ما هم رو به افزایش است.

این روز یاد آوری قربانیان تصادفات جاده ای است . ایران  از جمله کشورهایی است که آمار بالای تصادفات جاده ای در آن بالا است. گاهی تصادفات جاده ای عوارضی برای فرد می گذارند که فرد را تا آخر عمر درگیر خود می کند . در مواردی از تصادف فرد دچار نقص عضو ظاهری و معلولیت جسمی می شود . مثلا فلج در ناحیه اندام ها ( دست و پا )  و یا ستون فقرات دچار آسیب شده و فرد را زمین گیر می کند. اما این اتفاقات تلخ حداقل هایی از سانحه های وحشتاک رانندگی هستند. یا در موارد کثیری هم در همان لحظه جان خود را از دست می دهند. 

جانباختگان سوانح ترافیکی بسیار گسترده تر از جانباختگان واقعه اسفبار زلزله اخیر است تعداد کشته شدگان این زلزله کمتر از یک بیستم قربانیان حوادث ترافیکی است که در 6 ماه اول امسال رخ داده است بنابر این ما نباید با طبیعی جلوه دادن و برخورد عادی با این مساله به بی تفاوتی جامعه در رویارویی با آن دامن بزنیم این معضل وجود دارد و هر از گاهی مطرح کردن و برجسته سازی آن برای جامعه و سیاست گذاران مسئله با اهمیتی است و نیروها و توجه ها را به سمت حل این مشکل سوق دادن بسیار با اهمیت است. میانگین تعداد سال های از دست رفته عمر در کشور را فقط به دلیل سوانح ترافیکی بیش از 500 هزار سال بر آورد شده است که رقم بسیار تاسف بار و بالایی است.


آمارهایی از مرگ و میر ناشی از تلفات جاده‌ای
تعداد مرگ و میر ناشی  از تلفات جاده ای در سال 2015 حدود 1.3 میلیون نفر بوده است که این آمار نسبت به سال 2007 با توجه به رشد  جمعیت جهان و همچنین رشد روز افزون وسائل نقلیه موتوری ثابت بوده است. سازمان بهداشت جهانی در سال 2015 اعلام کرد که جمعیت جهان بین سال های 2010 تا 2013، 4 درصد رشد داشته است و این امار گواهی می دهد که تعداد وسایل نقلیه موتوری بین سالهای مذکور حدود 16 درصد افزایش پیدا کرده است. به لحاظ جغرافیایی، مرگ و میر در هر 100.000 نفر به ترتیب فراوانی عبارتند از: آفریقا (26.6%)، شرق مدیترانه (19.9%)، غرب اقیانوس آرام (17.3%)، جنوب شرقی آسیا (17%)، آمریکا ( 15.9%) اروپا (9.3%). سازمان بهداشت جهانی براورد کرده است که از سال 2007 تا سال 2013 ، مرگ و میر ناشی از تصادفات در 88 کشور روند نزولی و در 107 کشور افزایش یافته است.
در شکل زیر روند مرگ و میر در هر 100.000 نفر در کشورهای کم، متوسط و با درآمد بالا را نشان می دهد. این نمودار نشان می دهد که در مناطق کم درآمد، میزان مرگ و میر در جاده ها به ازای هر 100.000 نفر ساکن، تقریبا سه برابر بیشتر از مناطق با درآمد بالا است. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
آمار سازمان بهداشت جهانی همچنین نشان می دهند موتورسیکلت ها 23 درصد، عابران پیاده 22 درصد، دوچرخه سواران 5 درصد، 32 درصد اتومبیل های شخصی و 18 درصد به دیگر کاربران جاده ای اختصاص پیدا کرده است.


در رویکرد سیستم ایمنی خطای انسانی اجتناب ناپذیر است !

بسیاری از کشورها رویکرد سیستم ایمنی را اتخاذ کرده اند و پذیرفته اند که خطای انسانی اجتناب ناپذیر است، اما نباید به مرگ و یا صدمات جدی منجر شود و به همین دلیل این کشورها در مدیریت ایمنی جاده ها نسبت به سایر کشورها موفق تر بوده اند. رویکرد سیستم ایمنی نیاز به بهبود ایمنی جاده ها، محدودیت های سرعت، ایمنی وسائل نقلیه، مراقبت های بعد از تصادف و رفتارهای انسانی برای محافظت از مردم هنگام بروز تصادفات را شامل می گردد.

با توجه به آمار، 73 درصد از کل تلفات جاده ای در بین مردان رخ می دهد که در میان رانندگان جوان، مردان زیر 25 سال تقریبا سه برابر بیشتر از زنان به علت بروز تصادف کشته می شوند. با توجه به افزایش وسائل نقلیه موتوری تعداد زنان راننده نیز در حال افزایش است بنابراین ممکن است این آمار تلفات زنان به مرور نیز افزایش پیدا کند که اهمیت رویکرد سیستم ایمنی را بیش از پیش نشان می دهد.